Tiedonantovelvollisuus: Case Alvittomat hinnat

Verottaja vaatii urakkaraportoinnissa käytettävän aina alvittomia hintoja. Kuulostaa harmittomalta? Olemme törmänneet useisiin tapauksiin, joissa kirjanpidossa on käytössä bruttokirjausperiaate, eikä alvien erottaminen ole ollut kirjanpidossa tai laskunkierrätyksessä aiemmin mitenkään aiheellista.

Verottajan kanta alvittomuudesta on tiedustelujemme mukaan kuitenkin ehdoton ja tämä tulee usealle yritykselle monimutkaistamaan kirjanpitokäytäntöjä ja lisäämään työmäärää. Tällaisissa tapauksissa vaihtoehtoja on kaksi, joita kannattaa kumpaakin miettiä:

Vaihtoehto 1 – alv:n erottelu talousjärjestelmässä

Yritykset voivat muuttaa kirjanpitokäytäntöjään siten, että jatkossa ainakin urakkaraportointiin liittyvien tietojen osalta alv erotetaan taloustietojärjestelmissä. Jos tästä aiheutuva kirjanpidollinen työmäärä ei ole mahdoton kantaa, tulee vielä erikseen päättää, tapahtuuko alvien erottelu jo esimerkiksi laskujenkiertovaiheessa vai vasta kirjanpitovaiheessa. Tästä voi aiheutua muutoksia taloushallinnon prosessien ohella myös tietojärjestelmiin.

Vaihtoehto 2 – alv:n erottelu verottajaa varten

Toinen vaihtoehto on jatkaa nykyisillä kirjanpitokäytännöillä ja ottaa alvit huomioon erikseen verottajaa varten. Etenkin, jos urakkaraportointiin liittyvät laskut on lähtökohtaisesti aina samassa verokannassa, voidaan työmäärässä säästää paljonkin poistamalla alvit vasta verottajalle raportoinnin yhteydessä. Tämä tuo mukanaan kuitenkin inhimillisen riskin ja jälleen yhden uuden asian ”urakkaraportoinnin muistilistalle”.

Pandian urakkaraportoinnissa voidaan noutaa valmiiksi eroteltuja alv0-lukuja tai alv-käsittely voidaan tehdä Pandian järjestelmän puolella säästäen kirjanpidollista työmäärää. Mikäli Pandian ratkaisut aiheeseen liittyen kiinnostavat, voit lukea niistä tarkemmin täällä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Tiedonantovelvollisuus: Case Alvittomat hinnat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s