Tiedonantovelvollisuus: Case 15000€ alarajan eri tulkinnat

Kuten tiedetään, verottaja vaatii rakennuspalveluiden tilaajilta ilmoituksia yli 15000 euron arvoisista sopimuksista. Mutta miten tämä alaraja viime kädessä määritellään? Olemme saaneet tästä useita huolestuneita yhteydenottoja, joten tässä hieman selvennystä asiaan verottajan ohjeistusta lainaten, tulkiten ja tiivistäen.

Työmaakohtaisen rajan soveltaminen

Kun kyse on työntekijätiedoista, tarkoitetaan 15000 euron rajalla työmaakohtaista alarajaa. Mikäli siis yhdellä työmaalla on käynnissä 3 urakkaa, jonka kunkin ennakoitu sopimushinta on 4999 euroa, ei tietoja tarvitse ilmoittaa (ks. verottajan ohjeistuksen kohta 3.3.5). Mikäli kuitenkin yhdenkin urakan osalta toteumalaskutus kasvaa ennakoitua suuremmaksi, pitää kaikkien urakoitsijoiden tiedot ilmoittaa.

Työmaakohtainen alaraja itsessään on selkeä, mutta tulkinnanvaraa tulee siitä, miten työmaan käsite viime kädessä määritellään. Tästä käsitteestä vastaa aluehallintoviranomainen, jonka mukaan työmaan muodostaa muun muassa lippusiimalla selkeästi muusta ympäristöstä rajattu työmaa-alue. Esimerkiksi huoneistoremonttien osalta rajanveto on verottajan mukaan selkeä, sillä seinät erottavat huoneiston ympäristöstään. Monessa muussa tapauksessa työmaan määritelmä on kuitenkin tulkinnanvaraisempi, joten jää nähtäväksi, miten ohjeistusta lopulta tullaan tulkitsemaan.

Sopimuskohtaisen rajan soveltaminen

Kun kyse on urakkatiedoista, eli laskutuksesta, tarkoitetaan 15000 euron rajalla sopimuskohtaista alarajaa (ks. verottajan ohjeistuksen kohta 2.3.6). Tällöin aiemmin mainitun työmaan tapauksessa tietoja ei tarvitse ilmoittaa yhdenkään urakoitsijan osalta. Ilmoitusvelvollisuus astuu voimaan heti, kun yksittäisen urakan arvo kasvaa 15000 euron rajan yli, jolloin tiedot on annettava kyseisen työn osalta.

Sopimuskohtaisen rajan osalta kannattaa huomioida, että kyse on kokonaisesta sopimuksesta, eikä vain sopimuksen osasta. Tällöin, jos sama urakoitsija tekee saman sopimuksen puitteissa töitä usealla työmaalla, on kokonaissopimuksen arvo merkitsevä, ei työmaakohtaisen osuuden. Tällaisessa tapauksessa tiedot verottajalle ilmoitetaan kuitenkin työmaakohtaisesti, joten urakoitsijoiden kanssa kannattaa muistaa sopia työmaakohtaisesta laskutuksesta.

Tilauskohtaisen rajan soveltaminen

Etenkin, jos kyseessä on vuosi- tai puitesopimus, tarkentaa verottaja, että yksittäiset tilaukset tulkitaan sopimuksiksi (ks. verottajan ohjeistuksen kohta 2.3.6). Tällöin, mikäli sopimuksen kokonaisarvo on esimerkiksi 30 000 euroa, mutta se koostuu selkeästi kolmesta eri tilauksesta, joiden kunkin arvo on 10 000 euroa, ei urakkatietoja tarvitse ilmoittaa. Tällaisissa tapauksissa suosittelemme tutkimaan käytössä olevia sopimusmalleja.

Jos sopimusten voidaan tulkita koostuvan erillisistä tilauksista, joiden vastike määräytyy erikseen, voidaan alaraja laskea yksittäisen tilauksen, eikä koko sopimuksen mukaan. Sopimuksen ja tilauksen välinen rajanveto jättää jälleen tulkinnanvaraa raportointiin, joten jäämme tässäkin asiassa seuraamaan verottajan liikkeitä. Selkeä(hkö)n poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat vielä peräkkäiset tilaukset. Mikäli usean tilauksen tai sopimuksen työt tehdään peräkkäin, voi verottaja tulkita ne keinotekoiseksi työn pilkkomiseksi ja lähettää selvityspyynnön.

Johtopäätös

Selkeältä kuulostava 15000 euron ilmoitusraja ei siis olekaan aivan niin selkeä. Yllä mainituissa perustapauksissa, niiden kombinaatioissa ja poikkeuksissa riittää muistettavaa. Jatkossa kannattaa panostaa selkeisiin sopimus- ja laskutuskäytäntöihin urakoitsijoiden kanssa – ja alkaa hamstraamaan lippusiimaa 🙂

Pandian työkalu automatisoi urakkaraportoinnin siten, että on ensisijaisesti järjestelmän ja automaation vastuulla, että ilmoitusrajat tulevat huomioiduksi. Käyttäjälle ratkaisu on huoleton, jolloin ”urakkaraportoinnin muistilista” on  paljon lyhyempi. Mikäli Pandian ratkaisut aiheeseen liittyen kiinnostavat, voit lukea niistä tarkemmin täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s