Tiedonantovelvollisuus: Onhan Katso-tunnukset jo hankittu isännöintiyrityksiin?

Useita eri Katso-rooleja

Ilmoitukset verottajalle lähetetään Katso-tunnisteiden kautta. Pääsääntöisesti Katso-tunnisteet pitäisi yrityksissä olla jo olemassa, sillä samoja tunnisteita käytetään mm. kausiveroilmoittamiseen. Suomessa on kuitenkin paljon yrityksiä, jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisuuden piirissä, mutta jotka kuitenkin ovat tiedonantovelvollisia rakennusurakoistaan.

Muun muassa taloyhtiöiden ja niistä vastaavien isännöintiyhtiöiden kannattaa nyt kiirehtiä, jotta kaikille yhtiöille saadaan hankittua Katso-tunnukset 5.9. mennessä. Ilmoittaminen voidaan tehdä joko kausiveroilmoittamisen tai vertailutietojen ilmoittamisen oikeuksilla. Lisäksi on mahdollista tehdä valtuutuksia tietojen lähettämiseen.

Mikäli Katso-tunnisteita ei ole siitä syystä valmiiksi olemassa, että yhtiö ei ole arvonlisäverovelvollinen, voi ilmoittamisessa tulla vastaan myös toinen haaste – arvonlisäverottomien tietojen poiminta kirjanpitojärjestelmästä! (lue tästä lisää aiemmasta artikkelistamme)

Katso-tunnisteiden hallintaa kannattaa pohtia hetki

Isännöintitoimistoissa ja manageriyrityksissä Katso-tunnisteiden hallintaa kannattaa miettiä tarkemminkin. Mikäli ilmoittaminen hoidetaan yleisimpiä kanavia käyttäen, on ilmoittamisen yhteydessä jokaisen yhtiön erikseen kirjauduttava ilmoitusjärjestelmään ja lähetettävä tiedot yksitellen verottajalle.

Esimerkiksi 100:aa taloyhtiötä isännöivässä toimistossa pelkästään ilmoituskanavaan kirjautuminen ja Katso-tunnisteiden hallinta on työlästä. Ei riitä, että Katso-tunnukset on hankittu, vaan tämän lisäksi on huolehdittava esimerkiksi tuurauskäytännöistä.

Pandian järjestelmässä Katso-tunnisteiden hallinta on erotettu varsinaisesta hanketietojen hallinnan prosessista – kaikki ilmoitukset lähetetään massana yhdellä kertaa ilman 100:aa kirjautumista. Mikäli Pandian ratkaisut aiheeseen liittyen kiinnostavat, voit lukea niistä tarkemmin täällä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s