Rakentamisen tiedonantovelvollisuus, kaaos kuntasektorilla?

Kuntien talousosastoilla eletään tällä hetkellä tyyntä ennen myrskyä. Heinäkuussa voimaantullut laki urakkatietojen ilmoittamisesta verottajalle näyttää voimansa syyskuun alussa kun ensimmäisen ilmoituksen on lähdettävä. Tätä kirjoittaessa tuohon on aikaa tasan 10 arkipäivää. Ennusteeni on, että useassa kunnassa ilmoitusvelvollisuus aiheuttaa vähintään pienimuotoisen kaaoksen. Kaaoksen joka olisi vältettävissä.

Rakentamisen tiedonantovelvollisuus on hallinnollinen pommi, mikäli siihen ei ole valmistauduttu perusteellisesti. Lain velvoitteiden täyttäminen vaatii tietojen keräämistä yhteen rakennusten korjauksesta, maanrakentamisesta ja uudisrakentamisesta (muun muassa). Lisäksi laki velvoittaa yhtä lailla itse kuntaa kuin sen omistamia yhtiöitä ja liikelaitoksia.

Vaadittujen tietojen ilmoittamiseksi rakentamiseen liittyvän teknisen henkilöstön ja talousosaston henkilöstön on yhdistettävä voimansa saumattomasti. Tämä ei tapahdu automaattisesti, sillä perinteisesti sekä näihin liittyvät organisaatiot että tietojärjestelmät ovat olleet toisistaan irrallaan.

Mitä 5.9.2014 sitten tapahtuu?

Enemmistö haastattelemistamme kunnista on päättänyt ilmoittaa tiedot nk. manuaalisesti hyödyntäen verohallinnon ilmoituskanavia. Lähellä deadlinea kuntien talouspuolen työntekijät alkavat kuumeisesti keräämään laskutietoja yhteen, jotta tiedettäisiin mistä urakoista tietoja pitäisi ilmoittaa. Työmaiden aikataulutiedot ja urakoitsijoiden kanssa tehdyt sopimukset eivät kuitenkaan laskuista näy, vaan ne pitää selvittää tekniseltä henkilöstöltä. Näitä sitten selvitellään ja jossakin vaiheessa huomataan että jonkin liikelaitoksen osalta homma on jäänyt tekemättä.

Tai sitten kunnalla on omistuksessaan jokin asunto-osakeyhtiö, jolle ei ole haettu lainkaan Katso-tunnisteita. Tunnisteiden saaminen voi kestää niin pitkään, että ensimmäisen ilmoittamisen deadline menee ohi. Käteen jää ylikuormitettu talousosasto, häiriöistä hermostunut tekninen henkilöstö ja tyytymätön verottaja, joka saa reilusti virheellisen ilmoituksen. Ehkä verottajaa vähän helpottaa, että virheellisistä tai puuttuvista ilmoituksista saa sakottaa.

Kohti parempaa huomista

Kuntien valtionosuuksien leikkaukset ja yleisesti heikko taloudellinen tilanne vaatisivat varmasti kuntien talousosastojen täyden huomion. Tiedonantovelvollisuuden merkittävä työmäärä on mahdollista siivota minimiin ottamalla käyttöön kehittyneitä automatisoituja järjestelmiä tilanteen hallitsemiseksi.

Yhtiömme, Pandia Oy, tarjoaa pitkälle vietyjä työkaluja rakentamisen tiedonantovelvollisuuden hoitamiseen tavalla, mikä aiheuttaa minimimäärän työtä suurenkin yhtiöryppään ilmoittamisessa. Mikäli siis ilmoittamisen alkutaival osoittautuu haasteelliseksi, niin ottamalla meihin yhteyttä asiat saadaan nopeasti kuntoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s