Korjausilmoitus vs. verottajan selvityspyyntö – tiedonantovelvollisuuden yllättävä ristiriita

Verottajan ohjeistuksessa ja käytännön toiminnassa hämmentävä ristiriita

Yksi rakentamisen tiedonantovelvollisuuden peruspykälistä on oikeus (ja velvollisuus) ilmoitettujen tietojen oma-aloitteeseen korjaamiseen. Verottajan ohjeistuksessa sanotaan mm. seuraavaa:

Kohta 7.1 Ilmoittaja voi korjata tietojaan taannehtivasti kohdekautta edeltävän 12 kuukauden ajan.

Esimerkki 26: Toukokuun 2015 tiedossa, jotka ilmoittaja on antanut 5.7.2015, on ollut virhe. Ilmoittaja voi korjata tietoa viimeistään 5.7.2016.

Lukija voisi tehdä näistä kohdista päätelmän, että virheellisenä lähetettyjä ilmoitustietoja saisi korjata 12 kuukauden ajan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä verottajalta tuleviin selvityspyyntöihin on vastattava verottajan vaatimassa aikataulussa, eikä verottajan ohjeistuksessa mainitussa korjausilmoittamisen aikataulussa.

Mikä ”verottajan selvityspyyntö”?

Verottaja voi lähettää rakentamisen tiedonantovelvollisuuteen liittyviä selvityspyyntöjä, mikäli jokin ilmoituksessa oleva tieto on puutteellinen/virheellinen/kyseenalainen. Eräälle asiakkaallemme tuli tällainen pyyntö, koska yhden urakoitsijan y-tunnus oli ilmoituksessa virheellinen (syntaksiltaan oikein, mutta väärä firma; yritys oli fuusioitunut toiseen yritykseen). Verottaja lähetti asiakkaallemme selvityspyynnön hyvin nopeasti perusilmoituksen lähettämisen jälkeen ja siinä annettiin asiakkaalle noin 2 viikkoa aikaa korjata virheelliset tiedot tekemällä korjausilmoitus ilmoituskanavaan.

Lisäaikaa korjaamiseen olisi voinut pyytää erillisellä kirjallisella vastineella selvityspyyntöön. Kaiken kaikkiaan tilanteen teki asiakkaallemme ongelmalliseksi kiireellisyys – virheen korjaamiseen oli hyvin vähän aikaa. Meidätkin kiireellisyys yllätti, sillä olimme olettaneet ohjelmistoamme rakennettaessa että korjausaikaa olisi tuo 12 kuukautta.

Opimmekin tästä, että kaikki verottajan ohjeistuksessa mainitut korjausilmoittamisen aikamääreet liittyvät VAIN ja AINOASTAAN sellaisiin puutteisiin tai virheisiin, jotka ilmoitusvelvollinen itse huomaa. Kun verottaja puolestaan huomaa aineistossa virheen, on ilmoitusvelvollisen varauduttava erittäin nopeaan korjaamiseen.

Korjausilmoittamisen porsaanreikä

Omasta näkökulmastani selvityspyyntöjen aikarajojen tiukkuus verrattuna korjausilmoittamisen aikarajoihin on vaarallinen linjaus, jolla voi olla ikäviä seurannaisvaikutuksia. Kun verottaja pyytää selvityspyyntöjä, se pyytää niitä sellaisista asioista missä se on havainnut omien järjestelmiensä perusteella virheen. Tällaisia voi siis syntyä lähinnä ilmoitusvelvollisen lähettämiin tietoihin.

Tästä seuraa looginen päätelmä – mitä enemmän ja laajemmin lähetät tietoa verottajalle, sitä todennäköisemmin niihin syntyy virheitä ja sitä todennäköisemmin tulee selvityspyyntöjä. Toisin päin jos asiakas lähettää minimimäärän tietoa (esim. vain yhden työmaan per kk), niin sitä epätodennäköisempää selvityspyynnön vastaanottaminen on. Ja tässä se dilemma onkin: pedantisti perusilmoituksensa täyttävät saavat selvityspyyntöjä, ne taas jotka täyttävät ne erittäin huolimattomasti saavat 12 kuukautta korjausaikaa.

Suosittelenkin lämpimästi verohallinnolle selvityspyyntöjen ja oma-aloitteisen korjaamisen aikarajojen yhtenäistämistä.

Pandian järjestelmässä niin perusilmoitusten kuin korjausilmoitustenkin laadinta on automatisoitu. Optimitapauksessa siis riittää, että perustietoja pidetään yllä, jolloin verottaja saa automaattisesti tarvittavat ilmoitukset. Verottajan selvityspyyntöjen vuoksi on käyttäjien kuitenkin varauduttava myös normaalia nopeampaan korjausilmoitussykliin. Mikäli Pandian ratkaisut aiheeseen liittyen kiinnostavat, voit lukea niistä tarkemmin täällä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Korjausilmoitus vs. verottajan selvityspyyntö – tiedonantovelvollisuuden yllättävä ristiriita

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s