Rakennusalan ilmoitusvelvollisuus ja ilmoitusvastuun siirtyminen

Manageri hoitaa urakkaraportoinnin? Entä jos manageri vaihtuu?

Rakentamisen tiedonantovelvollisuuden hoitaminen on perustapauksessa kohtuullisen selkää: kerätään tiedot yhteen ja tehdään kuukauden perusilmoitus. Tässä kohtaa vaikein homma on yleensä tietojen kerääminen – kenellä ne ovat ja miten ne saadaan sähköiseen muotoon.

Tiedonantovelvollisuuden todelliset haasteet alkavat kuitenkin vasta erilaisten erityistilanteiden yhteydessä. Tällaisia ovat mm. menneiden laskujen muuttuminen, työmaan perustietojen muuttuminen jne. Ehkä pirullisin yhdistelmä on kuitenkin ilmoitusvastuun siirtyminen yhdessä korjausilmoitustarpeen kanssa.

Ilmoitusvastuun siirtyminen tarkoittaa tilannetta, jossa ilmoittamista tekevä juridinen taho vaihtuu. Arkisimmillaan tilanne syntyy kun tietojen ilmoittamiseen on käytetty ulkoista palveluntarjoajaa (esim. manageria) ja syystä tai toisesta manageria halutaan vaihtaa. Tilanne voi tulla eteen myös yhtiörakenteen muutoksen johdosta, esim. jos tiedonantovelvollinen fuusioidaan toiseen yhtiöön.

Uuden managerin pystyttävä ilmoittamaan myös vanhan managerin tietoja

Mikäli ilmoitusvastuu siirtyy managerilta toiselle managerille, ei se muuta mitenkään tiedonantovelvollisen velvollisuuksia. Verottajan ohjeistusta on noudatettava prikulleen ohjeistuksen mukaisesti. Esimerkkitilanteessa vanha manageri on hoitanut ilmoittamista 7/2014 – 6/2015 ja 7/2015 alkaen ilmoittamista hoitaa uusi manageri.

Mitä uuden managerin pitäisi tehdä mikäli eteen tulee laskumuutos vanhan managerin hoitamaan ilmoituskauteen? Tai vielä yleisempi tapaus: mitä jos 7/2015 tai siitä eteenpäin tulee lasku jo pättyyneeseen työmaahan vanhan managerin ilmoituskaudelta? Vastaus on yksinkertainen: uuden managerin on hoidettava ilmoitusvelvollisuus aivan kuin se olisi itse hoitanut ilmoittamista alusta alkaen!

Käytännössä tilanteen hoitaminen vaatii pedanttia otetta ja mielellään myös kehittyneitä tietojärjestelmiä. Kun ilmoitusvastuuta siirretään, pyytää tiedonantovelvollinen ensin vanhalta managerilta kaikki ilmoitusvelvollisuuteen liittyneet tiedot. Tämä tarkoittaa käytännössä vanhan managerin ilmoituskaudella tehtyjä ilmoituksia ja niiden ilmoitustunnuksia. Helpointa tietysti olisi mikäli vanha manageri voisi toimittaa kaikki sen hoitamat työmaat ja urakat siistinä excel-tiedostona. Nämä tiedot sitten siirretään uuden managerin tietojärjestelmiin yhdessä menneiden laskutietojen kanssa.

Mikäli uuden managerin tietojärjestelmä tukee ilmoitusvastuun siirtymistä, osaa se syötettyjen tietojen avulla ajaa automaattisesti korjausajon, jolla myös vanhan managerin ilmoituskausi siirtyy uuden managerin vastuulle. Tämän jälkeen laskumuutokset menneeseen tai uudet laskut jo vanhan managerin jaksolla päättyneisiin työmaihin hoituvat täysin automaattisesti.

Pandia Investment on markkinoiden automaattisin ratkaisu tiedonantovelvollisuuden hoitamiseen sekä oiva työkalu laajempaan hankesalkun seurantaan ja suunnitteluun. Mikäli ratkaisumme aiheeseen liittyen kiinnostavat tai haluat tarkemmin kuulla, miten ilmoitusvastuun siirtyminen hoituu helposti ota meihin yhteyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s