Verottajalla 20 000 ilmoitusta syynissä – syynä myös inhimilliset virheet ja tietojärjestelmät?

Laajaa uutisointia ilmoitusvelvollisuuden hyödyistä ja haitoista

Tällä viikolla on uutisoitu laajasti rakennusalan tiedonantovelvollisuuden haitoista ja hyödyistä. Suomen yrittäjät raportoi laajan kyselynsä pohjalta, että yritykset ovat käyttäneet tietojärjestelmiin <5000 eurosta noin 30000 euroon kertainvestointina ja pulittavat työkaluista lisäksi <500 eurosta >3000 euroon kuukaudessa palvelumaksuja.

Skaala on luonnollisesti suuri, sillä ilmoitusvelvollisten yritysten joukkoon mahtuu hyvin monenlaisia organisaatioita. Osa yrityksistä raportoi jopa useiden satojen yhtiöiden tai työmaiden tietoja joka kuukausi, osa taas vain oman yrityksensä tai yhden työmaan tiedot.

Investoinnit ovat perusteltuja – yhteiskunnallisesta hyödystä odotellaan näyttöjä

Kyselyyn vedoten on uutisoinnissa herätelty kysymystä siitä, mitkä on uuden ilmoitusvelvollisuuden haitat ja hyödyt. Jos ajatellaan hyötyjä ja kustannuksia yrityksen näkökulmasta, niin investoinnit ovat varmasti perusteltuja. Uusi tiedonantovelvollisuus on tehty varsin monimutkaiseksi ja väitän, että velvotteiden täyttäminen ei tule tulevaisuudessa helpottumaan – päin vastoin. Kun aika vierähtää muutaman kuukauden verran eteenpäin, alkaa korjausilmoittamisen aikakausi.

”Korjausilmoittamisen aikakaudella” pitää olla tarkkana, että työmaiden ja yritysten tietoja on hallittu oikein, niillä tapahtuvista muutoksista on pidetty kirjaa ja, että nämä muutokset (ja muutkin poikkeukset) osataan ilmoittaa verottajalle oikein. Vastaan tulee väistämättä myös muita erikoistapauksia: yritykset fuusioituvat, ilmoitusvastuut siirtyvät yritykseltä toiselle, laskuja nasahtaa jo päättyneille työmaille jne jne. Varsinkin, jos hallittavia työmaita tai yrityksiä on massoittain, tulee yrityksille helposti kaikkein kalleimmaksi se, jos ilmoitusvelvollisuuden hoitamiseen joudutaan käyttämään merkittävästi ihmisten aikaa. Täysin eri asia on tietysti se, mitkä ovat ilmoitusvelvollisuuden hyödyt ja haitat yhteiskunnan tasolla.

Verottaja vastaa debattiin – 20 000 epäselvyyttä

Verottaja on vastannut haitta-hyöty-huoleen uutisoimalla, että haaviin on jäänyt jo peräti 20000 epäselvää tapausta. Koska investointeja ilmoittamiseen on tehty paljon, on eittämättä selvää, että verottajalla on nyt kova paine raportoida konkreettisista tuloksista. Laajasti uutiskynnyksen ylittäneestä tiedotteesta ei kuitenkaan tarkemmin käy vielä ilmi, mistä näissä epäselvissä tapauksissa on lopulta kyse.

Tavallaan sopii toivoa, että haaviin on jäänyt todellisia epäselvyyksiä, joiden selvittäminen vähentää harmaata taloutta, jolloin yrittäjien tekemille investoinneille saadaan yhteiskunnallista tuottoa. Uskallan kuitenkin väittää, että varsin moni näistä epäselvyyksistä liittyy inhimillisiin virheisiin tai tietojärjestelmien puutteellisuuksiin itse ilmoittamisprosessissa.

Jos esimerkiksi urakkaraportit laaditaan vaikkapa toimittajarekisterin ja kirjanpidon pohjalta, syntyy virhetilanteita hyvin helposti. Toimittajarekisterissä voi olla vanhentunutta tietoa, joka helposti periytyy suoraan rakennusilmoituksiin. Taloushenkilöstöllä taas harvoin on ajantasaista tietoa projektien tilasta, jolloin esim. muuttuneet sopimustiedot voivatkin jumiutua teknisen henkilöstön pääkoppiin. Jokin urakka voi helposti jäädä kokonaan ilmoittamatta esim. ilmoitusrajan ylittyessä yllättävästi – ja se on vain inhimillistä.

Johtopäätöksiä ilmoittamisen tilanteesta yrityksissä

Ensimmäinen johtopäätös, joka itselleni tulee näistä uutisista mieleen on, että yritykset ovat kyllä tehneet investointeja, mutta silti huomattavassa määrässä ilmoituksista on ilmentynyt virheitä. Tarkoittaako tämä sitä, että moni ohjelmistoinvestointi on mennyt pieleen? Vai onko epäselvyydet enemmän liittyneet ”aitoihin epäselvyyksiin” ja sellaisiin tapauksiin, joissa ilmoitukset on vielä tehty käsipelillä tai kenties jätetty kokonaan tekemättä? Todellisuus löytynee jostain näiden vaihtoehtojen välimaastosta.

Pandian asiakkaat ovat käsityksemme mukaan tyytyväisiä ja selvityspyyntöjä ei ole juurikaan tullut. Tule sinäkin Pandian tiimiin. Ks. lisää täältä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s